Dr Zakaria berpengalaman dalam bidang pendidikan - berita harian, rosniza mohd taha (2010)
Isu pendidikan amat sebati dengan jiwa Profesor Dr Zakaria kasa,ia dapat dilihat menerusi kelantangan beliau menyuarakan pendapat serta menyumbang buah fikiran mengenai dasar dan perkembangan semasa bidang berkenaan.