Faktor pendorong penyertaan belia sebagai pengundi di Malaysia - Samsi, Abdul Hadi (2020)
Berdasarkan pemerhatian penglibatan belia dalam proses pengundian adalah kurang memuaskan di seluruh dunia termasuk Malaysia, namun sejauh mana penyertaan belia dalam proses pengundian masih menjadi persoalan. Kajian ini adalah bertujuan untuk meneliti tahap dan faktor pendorong penyertaan belia dalam proses pengundian di Malaysia. Oleh itu, kajian ini adalah untuk mengenal pasti penyertaan belia dalam proses mengundi; mengenal pasti perbezaan penyertaan belia antara kaum terdiri daripada Melayu, Cina dan India; mengenal pasti tahap faktor pendorong terdiri daripada keluarga, masyarakat setempat dan media massa serta menentukan jangkaan faktor pendorong penyertaan belia dalam proses mengundian. Kajian ini menggunakan kaedah triangulasi serentak (Concurrent triangulation design) iaitu, data kuantitatif sebagai data utama dan disokong oleh data kualitatif. Bagi kaedah kuantitatif kajian dijalankan keatas 1500 orang responden yang dipilih secara rawak di setiap negeri terpilih dengan menggunakan kaedah pengiraan “Probability Proportional to Size” (PPS) Cluster Sampling. Kaedah kualitatif pula, pengkaji menetapkan seramai 10 orang informan. Statistik deskriptif, cross tab dan regrasi logistik digunakan untuk menganalisis data kuantitatif. Manakala kaedah purposive sampling digunakan bagi analisis data kualitatif. Hasil kajian daripada kedua-dua kaedah yang dijalankan mendapati bahawa penyertaan belia dalam proses pengundian adalah berada pada tahap sederhana, manakala dari segi penyertaan antara kaum, penyertaan belia Cina lebih baik berbanding belia Melayu dan India. Dari segi tahap faktor pendorong terdiri daripada keluarga, masyarakat setempat dan media massa berada pada tahap tinggi. Dapatan kajian bagi faktor jangkaan menunjukkan media massa mempunyai tahap signifikan yang lebih baik berbanding faktor keluarga dan masyarakat setempat. Dengan ini penggunaan media massa terutamanya media sosial perlu dipertingkatkan dan diperluaskan kerana medium ini mampu mempengaruhi tingkah laku terhadap penyertaan belia dalam proses pengundian di Malaysia.