Meneroka perubahan dinamik hubungan ibu dan anak remaja melalui Program Family and School Together - Zainal, Hasny @ Yanti (2019)
Kajian ini bertujuan untuk melihat kesan program Family and School Together (FAST) yang dilaksanakan buat pertama kalinya sebagai sebahagian daripada program kajian di bawah kerjasama Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Lembaga Kemajuan Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN). Kajian ini memberi fokus terhadap hubungan di antara ibu dan responden remaja tingkatan 4 yang dirujuk kepada guru bimbingan dan kaunseling di sebuah sekolah menengah di Selangor kerana permasalahan disiplin atau mendapatkan khidmat kaunseling. Tujuan kajian ini adalah untuk meneroka kesan program FAST ke atas hubungan dinamik ibu dan anak remaja setelah mengikuti aktiviti FAST selama lapan minggu. Selain itu kajian ini juga bertujuan untuk mendapatkan pandangan peserta terhadap kesesuaian program FAST yang dilaksanakan dalam konteks Malaysia. Berdasarkan kajian-kajian lepas program FAST telah berjaya meningkatkan hubungan ibu bapa dan remaja, meningkatkan tingkah laku remaja, mengurangkan stress dan mengurangkan keciciran sekolah tetapi sejauh mana program FAST dapat mengupayakan peranan ibu dan remaja dan kesesuaian pelaksanaannya bagi kajian di Malaysia masih belum pernah dikenalpasti. Kelompangan-kelompangan kajian lepas bagi menjelaskan isu ini menyebabkan kajian lanjutan perlu dilaksanakan. Dengan menggunakan pendekatan kualitatif, kajian ini memilih reka bentuk kajian kes menggunakan persampelan bertujuan bagi meneliti enam orang partisipan ibu dan remaja yang mengikuti program FAST serta empat orang informan yang boleh memberi maklumat tentang program FAST. Data-data bagi melihat kesan sebenar program FAST terhadap peserta-peserta dikumpulkan dengan menggunakan kaedah temu bual mendalam, pemerhatian turut serta, dan analisis dokumen dan ditriangulasi menggunakan pendekatan pelbagai sumber data. Dapatan temu bual kemudiannya dianalisis menggunakan perisian Nvivo 8 Hasil kajian mendapati Program Family and School Together memberi perubahan dinamik dintara ibu dan remaja. Program FAST melalui “aktiviti bersama rakan sebaya” dan “aktiviti one to one”, menerapkan nilai kekeluargaan kepada peserta. Pengisian di dalam aktiviti- aktiviti FAST juga meningkatkan hubungan ibu dan anak melalui peningkatan penerapan elemen perubahan iaitu perubahan sikap dan tingkah laku, elemen komunikasi dan elemen peneguhan positif. Manakala kesan program FAST ke atas meningkatkan hubungan sekolah dan komuniti diperoleh melalui penglibatan banyak pihak dan program yang terancang. Hasil program FAST secara langsung telah meningkatkan hubungan dinamik antara ibu dan remaja. Perubahan tingkah laku remaja di rumah seterusnya mempengaruhi tingkah laku remaja di sekolah. Majoriti peserta berpuas hati dengan aktiviti yang dilaksanakan di dalam FAST dan menerima FAST sebagai sebuah program yang interaktif dan menekankan aspek nilai kekeluargaan dalam konteks Malaysia. Program FAST juga telah disesuaikan dengan budaya tempatan sebagai program intervensi yang dinamik dalam membina hubungan ibu dan remaja.