Pertukaran penyelidikan UPM-ORI - kosmo, (2009)
Universiti Putra Malaysia(UPM)dan Institusi Penyelidikan Lautan(ORI),University of Tokyo,Jepun bersetuju mengadakan penyelidikan bersama dan pertukaran penyelidikan dalam bidang kimia,fizik,dan biologi.Majlis menandatangani memorandum persefahaman(MoU)antara kedua-dua pihak telah berlangsung di Serdang,Selangor,baru-baru ini.