Dr.M Iqbal cipta alat kesan kanser - sinar harian, siti hazlinda tahir (2009)
Dr.M Iqbal Saripan dari Universiti Putra Malaysia(UPM)berjaya mencipta komponen baru atau pengkolimat dalam mesin pengimejan nuklear yang boleh mengesan sel kanser pada peringkat awal.