Deklamator negara kecewa - Berita Harian, Rashiqah Ilmi abd Rahim (2010)
Harapkan pagar, pagar makan padi, begitulah realiti dunia satera tempatan apabila Sastera dikhabarkan bahawa Sayembara Deklamasi Puisi Merdeka yang bermula sejak 1987, dihentikan pada tahun ini meskipun Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) menjadi tunjang utama kepada acara berkenaan.