I’jaz Bayaniy dan perkembangan kajian menerusi Al-Qur’an: I’jaz Bayaniy and development of research in Quran - Mohd Nathir, Khairul Asyraf; Othman, Mohd Sukki (Universiti Sains Islam Malaysia Press, 2021)
Kemukjizatan al-Qur’an atau I’jāz al-Qur’an merupakan satu bentuk ilmu yang menjelaskan tentang keagongan al-Qur’an dalam pelbagai bentuk disiplin ilmu. Salah satu pecahan utama adalah melibatkan penggunaan gaya bahasa yang meliputi tatabahasa, balāghah dan linguistik. Kajian ini bertujuan menerobos perkembangan I’jaz Bayāniy dalam kajian al-Qur’an berdasarkan karya dari sarjana terdahulu. Pendekatan melalui analisis kualitatif terhadap hasil karya sarjana lampau dilihat sebagai satu metodologi utama kajian ini. Hasil penelitian mendapati, penggunaan istilah I’jaz Bayāniy tidak hanya tertumpu kepada ilmu bayān sahaja, bahkan meliputi ilmu ma’ani dan badi’.