Peribahasa Melayu ditelan zaman - Berita Harian, Rashiqah Ilmi Abd Rahim (2010)
Keindahan nilai bahasa dalam peribahasa Melayu yang sebelum ini menjadi medan berkesan dalam menyampaikan nilai murni dan 'dakwah' kepada masyarakat diantaranya dapat dilihat melalui hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik di negeri sendiri.