Mukmin sejati peroleh nikmat 'kehidupan' di alam kubur - berita harian, wan aminurrashid wan abd hamid (2009)
Alam barzakh adalah satu alam lain yang pasti akan ditempuh dan dihuni manusia selepas kehidupan dunia ini.Manusia tetap berada di alam barzakh sehinggalah kedatangan hari kiamat sebagai tanda berakhirnya dunia.