Faktor sosialisasi dalam mempengaruhi tingkah laku individu - Kirman, Norsahida Sakira; Hassan, Mohammad Mujaheed; Anwar, Farah Husna; Mohd Khir, Azlina; Wan Jaafar, Wan Munira (Secholian Publication, 2021)
Tingkah laku merupakan suatu tindak balas serta perbuatan seseorang individu sama ada melalui percakapan verbal mahupun fizikal non verbal atas input yang diperoleh daripada interaksi untuk menterjemahkan maklumat diterima kepada perbuatan serta tindakan. Tingkah laku juga dipengaruhi oleh emosi seseorang individu untuk bertindak balas atau bertingkah laku ketika berinteraksi dalam konteks sosial masyarakat. Walau bagaimanapun, gejala sosial semakin mendapat tamparan yang hebat dari golongan remaja. Tingkah Laku seseorang remaja sekolah yang melanggar norma adalah merupakan tingkah laku delinkuen. Kes salah laku ini menyebabkan kesan negatif terhadap kesejahteraan dan ketenteraman dalam hidup bermasyarakat. Tambahan lagi, terdapat kes-kes sosial keruntuhan akhlak kini tersebar luas di ruang akhbar terhadap perilaku seks bebas seperti rogol dan hamil luar nikah. Beberapa faktor sosialisasi dapat dikenal pasti dalam mempengaruhi remaja dan kebanyakan mereka ini adalah masih bersekolah. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk mengkaji faktor, perkaitan dan perbezaan sosialisasi dalam mempengaruhi tingkah laku individu. Seramai 120 orang pelajar iaitu 70 orang pelajar lelaki dari Sekolah Tunas Bakti Sg. Besi dan 50 orang pelajar perempuan dari Asrama Bahagia Kg. Pandan. Kedua-dua sekolah merupakan sekolah yang melibatkan pelajar terbabit dalam kes juvana dan berada di bawah pengawasan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM). Reka bentuk kajian yang dijalankan ialah berbentuk deskriptif. Data dikumpulkan melalui borang soal selidik yang terbahagi kepada tiga bahagian iaitu A) Latar Belakang Pelajar, B) Lima Faktor Sosialisasi dan C)Tingkah Laku Agresif. Data diperoleh dianalisis menggunakan Statistical Package for Social Science (SPSS) untuk menilai peratus, kekerapan, korelasi, T-test dan Anova. Hasil menemukan pelajar lelaki lebih cenderung dipengaruhi oleh faktor media massa manakala pelajar perempuan lebih cenderung dipengaruhi dengan rakan sebaya. Hasil kajian mendapati tingkah laku individu dipengaruhi oleh tiga faktor utama iaitu media masa, rakan sebaya dan diri sendiri. Tiada perbezaan antara jantina lelaki dan perempuan untuk faktor sosialisasi yang mempengaruhi tingkah laku agresif. Oleh itu, beberapa cadangan telah dirangka dalam pengawalan dengan mewujudkan akta, fungsi institusi kekeluargaan dan juga institusi pendidikan seperti sekolah.