UPM buat kajian - sinar harian, siti hazlinda tahir (2009)
Sekumpulan penyelidikan dari Universiti Putra Malaysia(UPM)menjalankan kajian biodiversiti dan sosioekonomi masyarakat pantai luar bandar di kota marudu,sabah untuk meningkatkan taraf hidup mereka.