Tiada IPTA, IPTS terbilang - Utusan Malaysia, Nazmil Nasiruddin (2010)
Tiada institusi pengajian tinggi awam (IPTS) dan swasta (IPTS) yang layak menerima pengikhtirafan tahap terbilang, manakala 18 daripadanya diberi tahap cemerlang dalam Sistem Penarafan Institusi Pengajian Tinggi (Setara) 2009 yang diumumkan hari ini.