Sistem Penilaian Prestasi Dari Aspek Faktor Kejayaan Kritikal (FKK) - Mohamed, Nordin (2001)
Kajian ini adalah untuk menentukan Faktor Kejayaan Kritikal (FKK) dalam melaksanakan Sistem Penilaian Prestasi (SPP) berkomputer di Jabatan Polis Diraja Malaysia. FKK ini adalah merupakan satu metod analisis situasi yang dilakukan dengan memungut dan menganalisis maklumat mengenai sesuatu bisnes atau projek bagi menentukan kedudukannya samada berada pada landasan yang betul dan memuaskan demi mencapai kejayaan. Model untuk kajian ini adalah merupakan satu penSlan aplikasi SPP yang digunapakai dan diuji oleh 34 orang pegawai di Ibu Pejabat Polis Bukit Arnan secara dalam talian menerusi terminal komputer di pej abat masing-masing. Data-data kajian diperolehi daripada pegawai-pegawai ini dengan menggunakan borang soal-selidik. Data tersebut telah dianalisis dengan menggunakan kaedah Skala Likert. Beberapa kategori FKK telah diperolehi daripada kajian ini seperti FKK yang dikemukakan oleh responden, FKK aplikasi yang hendak dilaksanakan, FKK dari aspek sikap dan penerimaan pengguna terhadap aplikasi SPP berkomputer dan FKK dari aspek rangkaian komputer semasa dalam PDRM. Kesimpulannya, kajian ini berjaya membuktikan bahawa aplikasi yang berinovasi seperti SPP berkomputer akan diterima dengan mudah oleh pegawai-pegawai PDRM apabila dilaksanakan. Didapati juga bahawa pengalaman lampau pegawai yang mengisi borang penilaian prestasi POL. 1 60 secara konvensional akan dapat menyenangkan proses pelaksanaan SPP nanti. Kajian ini juga menekankan bahawa sistem rangkaian komputer yang selamat adalah perlu untuk menjaga kerahsiaan maklumat SPP yang disimpan di dalam pangkalan data sistem komputer tersebut.