'Selangkah ke universiti' di USIM - Utusan Malaysia, (2010)
Tanggungjawab sosial universiti dan masyarakat tidak terhad kepada Program Khidmat Masyarakat (OPKIM) oleh pelajar sahaja. Program Kesederan kepada pelajar sekolah luar bandar tentang suasana pembelajaran di universiti juga menjadi agenda sosial universiti.