Bilangan ke IPTA tahun ini masih didominasi pelajar perempuan - Berita Harian, (2010)
Bilangan pemohon perempuan pada kemasukkan tahun ini meningkat berbanding 40,886 tahun lalu, melebihi sekali ganda daripada 20,141 permohonan oleh pelajar lelaki.