Penganggaran Kekardinalan Bagi Set Penyelesaian Sistem Persamaan Kongruen Melalui Kaedah Transformasi - Said Husain, Sharifah Kartini (2000)
Penganggaran kekardinalan bagi set penyelesaian bagi persamaan kongruen modulo suatu kuasa perdana p yang disekutukan dengan suatu polinomial kuartik. .Kaedah ini digwtakan apabila berlalru beberapa kes atau keadaan polinomial iaitu: 1. Polinomial atau sepasang polinomial tak linear. 2. Polinomial atau sepasang polinomial berdatjah tinggi, biasanya lebih daripada 3. 3. Wujud pertindihan tembereng pada gambarajah petunjuk bagi sepasang polinomial yang disekutukan. Kaedah ini meliputi satu algoritma yang melibatkan penurunan polinomial daripada dua pembolehubah kepada satu pembolehubah sahaja. Seterusnya daripada polinomial barn yang diperolehi kita kembali kepada pemaharnan poligon Newton untuk mendapatkan pensifar sepunya bagi polinomial-polinomial tersebut. Kemudian faktor penentu 0 bagi anggaran di atas diperolehi Maldumat ini kemudiannya digunakan untuk memperolehi anggaran kekardinalan di atas.