Penerokaan potensi Modul Permainan Peribahasa ADDIE terhadap penguasaan penulisan rumusan dalam talian Google Meet dan e-mel - Hassan, Suradi; Mohamed Mokhtar, Marzni; Othman, Shamsudin; Md Sabil, Azhar (Politeknik Kuching Sarawak, 2021)
Pandemik Covid-19 yang melanda seantero dunia telah menyebabkan wujudnya amalan pembelajaran dan pengajaran (PdP) norma baharu. Pembelajaran murid yang dilaksanakan secara maya seperti penggunaan talian Google Meet dan penghantaran latihan menerusi e-mel misalnya telah memberi implikasi terhadap keupayaan murid menerima ilmu pengetahuan. Justeru, penyelidik telah membina Modul Permainan Peribahasa ADDIE sebagai pendekatan untuk meningkatkan kemahiran penulisan rumusan murid. Penggunaan modul ini dilihat mempunyai potensi dalam usaha membantu guru mengatasi masalah pengabaian aspek seni bahasa dalam penulisan di samping untuk menjimatkan masa lantaran kelangsungan proses penambahbaikan berasaskan maklum balas berjalan serentak. Objektif kajian ini bertujuan untuk meneroka keterlibatan murid terhadap penggunaan Modul Permainan Peribahasa ADDIE untuk meningkatkan seni bahasa dalam penulisan rumusan. Kaedah penyelidikan ini berbentuk kajian kes kualitatif yang menggunakan tiga teknik pengumpulan data. Tiga teknik pengumpulan data ini merangkumi pemerhatian, temu bual separa struktur, dan analisis dokumen digunakan untuk menentukan objektif dan dapatan kajian tercapai. Seramai 35 orang murid Tahun Lima berpencapaian sederhana di sebuah sekolah rendah di Selangor dipilih sebagai peserta kajian manakala enam orang murid pula dipilih untuk ditemu bual. Teknik pemerhatian dalam bilik darjah dilakukan dengan melibatkan penggunaan modul sebanyak 12 sesi PdP melalui talian Google Meet sebagai media pembelajaran. Dapatan kajian menunjukkan komunikasi dua hala antara guru dan murid telah berlangsung dengan baik. Buktinya, analisis penghantaran latihan melalui e-mel menunjukkan terdapat perubahan positif terhadap aspek seni bahasa dalam penulisan rumusan. Oleh itu, penggunaan Modul Permainan Peribahasa ADDIE melalui talian Google Meet dapat dijadikan bahan rujukan pembelajaran norma baharu bagi membantu murid menulis rumusan.