Penerapan kaedah ungkapan kreatif bagi Pengajaran dan Pembelajaran novel Saudagar Besar dari Kuala Lumpur: penelitian terhadap dua orang guru Kesusasteraan Melayu Komunikatif Tingkatan Enam - Rosli, Nadhrahtul Nadhirah; Mohamed Mokhtar, Marzni; Salim, Siti Suria (Universiti Putra Malaysia Press, 2021)
Pemilihan kaedah pengajaran dan pembelajaran novel Kesusasteraan Melayu Komunikatif (KMK) seringkali menjadi perbahasan dalam kalangan guru. Hal ini kerana teks sastera memerlukan tumpuan kognitif pelajar memahami dan menghayati kandungan pelajaran yang terdapat di dalamnya. Malah, pengajaran novel juga memerlukan guru berfikir secara kreatif dalam usaha melaksanakan penyampaian pengajaran yang berkesan. Justeru, kajian ini bertujuan untuk meneliti pemahaman dan cara dua orang guru KMK Tingkatan Enam di Melaka menerapkan kaedah ungkapan kreatif dalam pengajaran dan pembelajaran novel Saudagar Besar dari Kuala Lumpur (SBDKL). Kajian ini dijalankan dengan menggunakan pendekatan kajian kes kualitatif. Dua orang guru KMK Tingkatan Enam merupakan guru pakar telah dipilih dengan menggunakan teknik persampelan bertujuan bagi membekalkan data kepada pengkaji. Teknik pengumpulan data dilakukan dengan menggunakan temu bual secara mendalam. Data yang diperoleh dianalisis dengan cara penelitian dan pembinaan tema yang relevan bagi menjawab soalan kajian. Secara keseluruhan, dapatan kajian menunjukkan bahawa segelintir peserta kajian memahami maksud kaedah ungkapan kreatif pengajaran, namun peserta kajian berjaya membuat penerapan kaedah ungkapan kreatif dalam pelaksanaan Pengajaran dan Pembelajaran (PdP). Kajian ini dilihat memberikan impak terhadap pemahaman guru terhadap amalan pengajaran novel menerusi penerapan kaedah ungkapan kreatif yang merangkumi lima cara iaitu membuat warkah, mencipta sajak, menerapkan elemen seni lukis, mencipta syair dan penggunaan peribahasa berdasarkan situasi yang terdapat dalam novel.