Pendekatan kebolehsuaian kerjaya dalam kalangan pelajar Kolej Vokasional di Selangor - Zahari, Zulhazmi; Omar, Muhd Khaizer (Secholian Publication, 2021)
Perubahan teknologi yang drastik disebabkan oleh perkembangan Revolusi Perindustrian 4.0 secara tidak langsung memberi impak kepada pembangunan negara dan trend pekerjaan. Keadaan ini telah menimbulkan kebimbangan dalam kalangan graduan pendidikan terutamanya dalam aliran Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (PLTV) untuk memenuhi keperluan perindustrian. Secara amnya, para graduan menerima kritikan kerana prestasi yang kurang memberangsangkan ketika memasuki alam pekerjaan. Keadaan ini mendatangkan masalah yang serius dalam perbincangan meja bulat terutama isu-isu yang berkaitan dengan kelayakan siswazah, kemahiran pekerjaan, dan kurangnya penyertaan dalam industri. Walau bagaimanapun, aliran PLTV telah diberikan perhatian yang serius apabila pembudayaan politik dan tindakan proaktif kerajaan yang berusaha meningkatkan jumlah pekerja mahir dalam negara. Artikel ini merungkaikan kebolehsuaian kerjaya sebagai faktor utama dalam menyelaraskan kesediaan tenaga kerja dengan landskap pekerjaan graduan. Perbincangan ini membawa kepada pemahaman perkembangan dimensi kebolehsuaian kerjaya dalam kalangan pelajar kolej vokasional di Malaysia. Hubungan antara pemboleh ubah yang dinyatakan merangkumi penerimaan sokongan sosial dan kebolehsuaian kerjaya turut dikaji. Penyelidikan ini dijalankan dengan menggunakan pendekatan kuantitatif dengan melengkapkan set set soal selidik dan diedarkan kepada 226 orang pelajar diploma tahun akhir dalam enam program pengajian yang didaftarkan dengan menggunakan teknik persampelan bertujuan. Statistik deskriptif dan inferens telah digunakan menggunakan SPSS Versi 23 untuk memperoleh hubungan berdasarkan persoalan kajian. Pemahaman terhadap hala tuju masa hadapan dapat membantu graduan memahami hubungan yang mungkin wujud antara kebolehsuaian kerjaya dengan pemboleh ubah yang disebutkan bagi mencadangkan penambahbaikan untuk menggalakkan pelaksanaan kurikulum PLTV dalam memberi jaminan kebaikan kepada graduan negara bermula daripada peringkat akar umbi.