Kerangka Kerja Konsep untuk Pembangunan Sistem Persidangan Video Berorientasi Objek - Tahir, Kamarudin (1998)
Tesis ini membincangkan suatu kajian tentang pembangunan suatu perisian Persidangan Video (PV) melalui pendekatan orientasi objek (OO). Pendekatan OO adalah merupakan satu pendekatan pembangunan perisian yang mana ianya dapat menggantikan kaedah-kaedah pembangunan perisian tradisional. PV adalah merupakan bahagian utama dalam CSCW (Computer-Supported Cooperative Work) dan perisian kumpulan (groupware). PV ada1ah merupakan suatu sistem yang membolehkan komunikasi audio, video dan teks secara dua hala dalam masa sebenar. Dalam tesis ini, satu kerangka kerja konsep pendekatan OO dalam reka bentuk PV dibincangkan secara mendalam. Pelaksanaan prototaipnya yang dikenali sebagai PutraCom juga diberikan. PutraCom adalah perisian PV berasaskan komputer peribadi yang menggunakan Windows 95. Visual Basic Versi 4 dan Intel ProShare Developers Kit digunakan sebagai alat pembangunan perisian. Prestasi PutraCom juga telah dilaksanakan. Ciri utamanya adalah berasaskan pada kadar bingkai video untuk sambungan titik ke titik dalam LAN. Protokol komunikasi yang digunakan ialah Protokol Kawalan Pengangkutan dan Protokol Internet (TCPIIP). Alat pembangunan perisian juga dinilaikan untuk memastikan sarna ada alat ini memenuhi kepeduan pendekatan reka bentuk OO. Kajian ini telah menunjukkan bahawa pendekatan reka bentuk OO (PROO) adalah bersesuaian untuk pembangunan PV. PROO juga mengurangkan kerencaman dalam reka bentuk.