Kesan Pijakan Terhadap Empat Spesies Rumput Turf - Sulaiman, Zakaria (1998)
Spesies Cynodon dactylon cv Tifdwarf Diguana didactyla. Zoysra matrella dan Zoysia temafoha adalah spesies yang popular untuk rumput turf Spesies-spesies ini popular khususnya di kawasan padang golf dan juga padang permainan yang lain Spesies-spesies ini menjadi pilihan disebabkan oleh nilai kecantikannya Walau bagaimanapun ketahanannya terhadap pijakan yang berlebihan belum banyak dikaji Dalam kajian ini tiga (3) rawatan pijakan dikenakan iaitu berat beban rendah (BBR - 100 kg per meter persegi perminggu) sebagai kawalan. berat beban sederhana (BBS - 300 kg per meter persegi perminggu) dan berat beban tinggi (BBT - 500 kg per meter persegi perminggu) Keputusan menunjukkan pijakan berlebihan di kawasan rumput turf mengurangkan pengeluaran 'clipping'. panjang nod dan penghasilan bahan organik Pijakan berlebihan juga meningkatkan kepadatan tanah, ketumpatan pukal tanah dan meningkatkan pengeluaran bunga rumput turf Dari keputusan didapati spesies Digitaria didactyla mempunyai ketahanan yang tinggi dengan menghasilkan berat kering 'clipping' 9.46 g/m² berbanding dengan Zoysia temafoha (4.32 g/m² Cynodon dactylon (3.28 g/m²) dan Zoysia matrella (3.21 g/m²) Penghasilan 'clipping' yang sedikit akan dapat mengurangkan kerja pengurusan kawasan rumput turf tetapi penghasilan 'clipping' yang terlalu sedikit menunjukkan kualiti rumput turf kerana menghasilkan 'clipping' yang sederhana pada semua rawatan pijakan berbanding dengan spesles Cynodon dactylon cv Tifdwarf. Digitaria didactyla,Zoysia matrella.