Konsep kendiri dan gaya pembelajaran terhadap motivasi akademik dalam kalangan mahasiswa - Mohamed Jaafer Sadiq, Farah Wazera; Hassan, Mohammad Mujaheed (Secholian Publication, 2021)
Kepercayaan terhadap diri sendiri adalah sangat penting untuk memastikan individu sentiasa berfikiran positif dan terus semangat dalam menjalani kehidupan seharian sebagai seorang pelajar. Gaya pembelajaran yang betul juga adalah penting untuk pastikan seseorang itu terus cemerlang dan yakin dalam urusan akademik. Statistik dunia menunjukkan bahawa seramai 11.5% pelajar Korea Selatan bunuh diri akibat tertekan dengan ujian sekolah. Terdapat kes di Malaysia di mana pelajar cemerlang SPM bunuh diri akibat tidak mempunyai keyakinan dalam pelajaran. Objektif kajian ini bertujuan untuk mengkaji tahap, perhubungan dan perbezaan antara konsep kendiri, gaya pembelajaran dengan motivasi akademik. Kajian ini dilakukan di Universiti Putra Malaysia dalam kalangan mahasiswa tahun pertama sesi 2019/2020. Seramai 251 responden libatkan diri dalam kajian ini. Kajian ini adalah berbentuk kuantitatif dan responden dipilih melalui persampelan bertujuan mudah. Seterusnya, melalui persampelan rawak berstrata, 234 mahasiswa perempuan dan 117 mahasiswa lelaki telah dibahagikan. Instrumen kajian menggunakan borang soal selidik yang terdiri dari empat bahagian iaitu Bahagian A (latar belakang responden), Bahagian B (konsep kendiri), Bahagian C (gaya pembelajaran) dan Bahagian D (motivasi akademik). Hasil kajian dianalisis menggunakan analisis deskriptif, korelasi pearson dan ujian-T. Hasil kajian menunjukkan bahawa mahasiswa tahun pertama di Universiti Putra Malaysia memiliki tahap konsep kendiri, motivasi akademik intrinsik dan motivasi akademik ekstrinsik yang tinggi. Responden juga didapati lebih cenderung dengan gaya pembelajaran visual dan kinestetik berbanding gaya pembelajaran auditori. Bagi perkaitan antara konsep kendiri dan motivasi akademik, didapati terdapat perhubungan yang positif di mana dilihat konsep kendiri mempengaruhi motivasi akademik. Dapatan kajian juga menunjukkan bahawa gaya pembelajaran visual dan kinestetik mempengaruhi motivasi akademik responden. Hasil kajian mendapati bahawa terdapat perbezaan yang signifikan antara konsep kendiri, gaya pembelajaran visual dan motivasi akademik dengan jantina. Berdasarkan skor min dapat dilihat perempuan mendapat skor min yang lebih tinggi berbanding lelaki. Secara keseluruhan, kajian ini telah berjaya mencapai objektif yang telah dinyatakan. Ibu bapa, guru dan pelajar itu sendiri haruslah memainkan peranan yang penting untuk memastikan motivasi akademik sentiasa berada di tahap yang tinggi.