Fenomena jerebu rentas sempadan - Abdul Samad, Abdul Rahim (Penerbit UPM, 2021)
Buku Fenomena Jerebu Rentas Sempadan ini adalah kompilasi jerebu rentas sempadan yang melibatkan beberapa buah negara di Asia Tenggara seperti Malaysia, Singapura, Indonesia dan sebagainya. Pembaca diperkenalkan dengan jerebu rentas sempadan dari segi masalah, implikasi untuk semua sektor, cabaran, undang-undang dan pencapaian, peluang dan bagaimana untuk bergerak ke hadapan (Way Forward). Jerebu rentas sempadan mempunyai kesan yang lebih luas di Asia Tenggara, seperti kesan terhadap kesihatan awam, pelancongan, biodiversiti dan ekonomi negara.