Daun misai kucing antara ulam-ulaman yang berkhasiat dan enak - Kamarul Arefin, Nur Syamila (Pusat Strategi dan Perhubungan Korporat, Universiti Putra Malaysia, 2022)
PUCHONG, 10 Mei - Misai kucing (orthosiphon stamineus, benth) adalah pokok herba yang terdapat di Asia Tenggara dan beberapa kawasan tropika Australia. Ia mula menarik perhatian pengkaji seawal permulaan abad ke-20, apabila pokok ini diperkenalkan ke Eropah dan menjadi teh herba popular yang dikenali sebagai 'Java Tea'.