Pelan Strategik UPM 2021-2025 berpandukan tujuh dokumen penting - Zakaria, Azman (Pusat Strategi dan Perhubungan Korporat, Universiti Putra Malaysia, 2022)
SERDANG: Pelan Strategik UPM 2021-2025 dibentuk dengan merujuk tujuh dokumen penting yang mempunyai perkaitan dengan institusi pengajian tinggi serta perkara yang dapat disumbangkan oleh UPM dalam mencapai matlamat dan hala tuju negara dan dunia.