Inovasi bakul ergonomik kurangkan sakit badan pekebun nanas - Zakaria, Azman (Pusat Strategi dan Perhubungan Korporat, Universiti Putra Malaysia, 2022)
SERDANG: Kumpulan penyelidik Universiti Putra Malaysia (UPM) berjaya merekacipta inovasi bakul nanas ergonomik yang boleh mengurangkan sakit belakang badan ketika pekebun menuai nanas, dan mengurangkan risiko kesan jangka panjang sakit ‘musculoskeletal’ membabitkan otot, tulang, saraf dan sendi.