Tingkah laku pembangunan potensi diri belia dalam Program Anugerah Remaja Perdana Rakan Muda - Yaccob, Yasmin (2015)
Tujuan utama kajian ini dijalankan adalah untuk menganalisis tingkah laku pcmbangunan potensi diri bclia mclalui Program Anugerah Rcmaja Perdana Rakan Muda (ARP) bcrdasarkan Tcori Tingkah Laku Berencana sebagai model kajian. Program ARP merupakan program pcmbangunan diri yang rnenyediakan diri belia menghadapi cabaran ke arah rnencapai potensi diri alarn remaja dan dewasa. Kajian tinjauan mcnggunakan borang soal sclidik yang tclah dibina bcrdasarkan model kajian. Pcrsarnpclan kajian bertujuan melibatkan 502 orang responden berumur an lara 14 hingga 25 tahun yang telah ditauliahkan anugerah tahap gangsa, perak dan ernas di seluruh ncgara. The Structural Equation Modeling (SEM) tclah digunakan untuk menguji model kajian. Antescdcn tingkah laku berencana terdiri daripada tiga konstruk iaitu sikap, norma subjcktif dan kawalan tingkah laku yang diperscpsikan. lIasil anal isis mcndapati pengaruh yang signifikan di antara tiga konstruk dan menyumbang kepada niat bcrtingkah laku bclia (R2 = 0.84). Walau bagaimanapun, hipotcsis kajian konstruk norma subjcktif telah ditolak telapi masih mempunyai hubungan dengan nial (0.006). Kajian ini juga turut melihat peranan anleseden Tingkah Laku 13ercncana dcngan anal isis tahap keyakinan diri okh Shraungcr. Skor analisis yang tertinggi ialah 157. Kajian ini lIlcmpunyai implikasi yang penting kepada teoritikal, praktikal dan dasar kc aral! program pembangunan potensi diri belia.