Permasalahan, Sikap dan Keyakinan Guru dalam Pengajaran Bahasa Melayu di Sekolah Rendah di Daerah Kuala Terengganu - Mohamed, Ramli (1999)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti permasalahan, sikap dan keyakinan di kalangan guru Bahasa Melayu terhadap pengajaran Bahasa Melayu di sekolah rendah di Daerah Kuala Terengganu Seramai 131 orang guru Bahasa Melayu dipilih secara persampelan kelompok dari 15 buah sekolah rendah di Daerah Kuala Terengganu Data dikumpulkan melalui soal selidik berstruktur dan dianalisis dengan menggunakan statistik diskriptif dan korelasi Pearson untuk mencari hubungan antara pembolehubah masalah, sikap dan keyakinan guru dalam pengaj aran Bahasa Melayu Dapatan kajian yang dijalankan menunjukkan wujud kaitan yang signifikan antara masalah dengan sikap (r = 0 6185, P <05), masalah dengan keyakinan (r = 0.6094, P<05) serta keyakinan dengan sikap (r = 0.9574, P <01) guru dalam pengajaran Bahasa Melayu Tahap masalah guru BM (KB SR) tinggi dan sikap mengajar mereka positif serta keyakinan mereka juga tinggi.