Kursi Pehin Sri Adenan Satem ditubuhkan di UPMKB, teraju penyelidikan etnik peribumi Borneo - Zakaria, Azman (Pusat Strategi dan Perhubungan Korporat, Universiti Putra Malaysia, 2021)
KUCHING: Kursi Pehin Sri Adenan Satem ditubuhkan di Universiti Putra Malaysia Kampus Bintulu (UPMKB) Sarawak untuk memacu usaha penyelidikan dan mempertahankan identiti unik serta kekayaan warisan budaya peribumi Borneo di peringkat antarabangsa.