Faktor-Faktor Mempengaruhi Penerimaan Guna Teknologi Perangsangan Reaktorrim di Kalangan Peneroka Felda Jengka 22, Pahang - Osman, Ramli (1999)
Setelah 7 tahun sistem torehan dengan perangsangan Reaktorrim (teknologi Reaktorrim) diperkenalkan kepada peneroka Felda Jengka 22, seramai 198 atau 66% peneroka telah mencuba dan mengamalkan teknologi ini. Dari jumlah itu seramai 22% telah menerima guna manakala 78% lagi telah menolak teknologi Reaktorrim. Persoalannya, mengapakah majoriti peneroka terlibat menolak guna teknologi tersebut. Oleh itu kajian ini bertujuan untuk mengetahui adakah faktor umur, tahap persekolahan, pengeluaran hasil, pendapatan, penglibatan dalam pertubuhan, kuantiti pendedahan teknologi, tanggapan terhadap keberkesanan pendedahan teknologi, tanggapan terhadap teknologi dan sikap terhadap teknologi mempengaruhi penerimaan guna teknologi Reaktorrim di kalangan peneroka FELDA Jengka 22. Temu bual berpandukan borang soal selidik telah dijalankan ke atas seramai 86 responden yang terdiri dari 43 orang pengamal dan 43 orang bekas pengamal. Data yang dikumpul dianalisa dengan "Statistical Package for Social Science". Perrgantungan angkubah bebas terhadap penerimaan guna teknologi Reaktorrrim ditentukan dengan ujian t dan ujian "Chi Square".