Pandangan Mengenai Beban Kerja Guru Bimbingan di Sekolah Menengah di Negeri Perak - Abdul Shukor, Tamrin (1998)
Kajian ini bertujuan untuk meninjau pandangan guru bimbingan terhadap beban kerja guru bimbingan di sekolah menengah. Data diperolehi daripada satu set soal selidik yang dikemukakan kepada 104 guru bimbingan yang bertugas di negeri Perak. Tujuan utama kajian ini ialah untuk mengenalpasti tugas-tugas yang dilaksanakan oleh guru bimbingan dan lama masa yang digunakan untuk menjalankan tugas-tugas tersebut Kajian ini juga meneliti sama ada tugas-tugas ini boleh membebankan dan menjejaskan kemampuan guru bimbingan dalam memberikan tugas bimbingan yang berkesan serta meneliti tugas-tugas bimbingan yang dilaksanakan oleh guru bimbingan dan mengkaji sama ada untuk tugas bimbingan itu mencukupi. Kajian ini juga untuk mengenalpasti orientasi perkhidmatan bimbingan dan kaunseling yang dilaksanakan di sekoJah menengah. Pandangan guru bimbingan mengenai keperluan mengadakan guru bimbingan sepenuh masa di sekolah juga turut dikaji.