Pengaruh konsep kendiri akademik sebagai moderator terhadap persekitaran dan strategi pembelajaran dengan kemahiran berfikir aras tinggi murid perakaunan - Jamaluddin, Nor Sa'adah (2020)
Meskipun sumbangan dan peri pentingnya Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) kepada transformasi pendidikan dan ekonomi negara tidak dapat disangkal, pelbagai masalah dan kekangan masih wujud dalam memastikan kecemerlangan penguasaan KBAT dalam diri murid. Ini mengakibatkan isu KBAT terus diperbahaskan dari semasa ke semasa. Justeru, kajian ini dijalankan bertujuan untuk mengenal pasti pengaruh konsep kendiri akademik sebagai moderator terhadap persekitaran dan strategi pembelajaran dengan Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) bagi Mata Pelajaran Elektif Ikhtisas (MPEI) Prinsip Perakaunan (PP) dalam kalangan murid tingkatan empat kelas perakaunan. Teori Efikasi Kendiri (Bandura, 1977) dan Model Taksonomi Bloom semakan Anderson (Anderson & Krathwohl, 2001) telah dijadikan sebagai asas kajian ini.