Nilai-Nilai Murni dalam Filem "Bukit Kepong" dan Penggunaan Filem dalam Pengajaran - Mahmud, Rosnaini (1998)
Kajian ini bertujuan mengenalpasti nilai-nilai murni yang terdapat di dalam filem "Bukit Kepong". Kajian ini menggunakan tinjauan, kaedah kajian analisis filem dan temubual elite berdasarkan kepada persampelan kelompok, seramai 80 orang guru terlatih Pendidikan Islam yang mengikuti Kursus Diploma Perguran Khas di Maktab Perguruan Islam, Bangi telah dipilih sebagai subjek kajian.Dapatan kajian menunjukkan bahawa tahap penggunaan filem dalam pendidikan adalah agak tinggi. Kesemua 17 nilai murni yang terdapat dalam Kurikulum Baru Sekolah Rendah (KBSR) dan Kurikulum Bersepadu Sekolah Menengah (KBSM) ada terdapat dalam filem "Bukit Kepong". Nilai murni yang paling menonjol ialah Semangat Kewarganegaraan. Dapatan juga menunjukkan bahawa filem "Bukit Kepong" sesuai digunakan sebagai sebuah filem pendidikan. Cadangan juga dikemukakan kepada pihak-pihak tertentu agar menggunakan filem pendidikan secara berkesan di bilik darjah.