Keperluan latihan mengikut tahap kerjaya Pegawai Ehwal Ekonomi Lembaga Pertubuhan Peladang - Taha, Mohd Salim (1998)
Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti keperluan latihan Pegawai Ehwal Ekonomi (E3) mengikut tahap kerjaya di mana mereka berada ke arah keberkesanan dalam melaksanakan tugas-tugas di Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) Kajian ini merupakan 'census study' di mana populasi kajian terdiri dari semua Pegawai Ehwal Ekonomi (80 orang) dalam Gred E3, Kumpulan Pengurusan dan Profesional menurut skim perkhidmatan Sistem Saraan Baru (SSB) Sepuluh orang dan pegawai tersebut diambil sebagal sampel di dalam proses prauji peralatan kajian. Dalam kajian ini, peralatan kajian yang digunakan ialah soalselidik berstruktur yang ditadbir sendiri oleh responden Kajian mendapati tahap keperluan latihan dalam enam bidang latihan utama yang dlkaji iaitu, (I) pengurusan sumber manusia, (II) pengurusan am, (III) pengurusan projek, (IV) pengurusan kewangan, (V) pengurusan pertubuhan peladang/skata dan (VI) komunikasi/teknikal adalah pada tahap sederhana iaitu 49.2% Hasil kajian ini menunjukkan perlunya bidang latihan tersebut dilaksanakan terhadap responden di semua tahap kerjaya mereka (awal, pertengahan dan akhir) di LPP.