Kesesuaian Prosedur Kloz untuk Menguji Pemahaman Bahasa Melayu - Marzuki, Mohd Zain (1998)
Tujuan kajian ini ialah untuk mendapat gambaran tentang prosedur kloz nisbah tetap (PKNT) dan prosedur kloz nizbah tak tetap (PKNTT) sebagai alat mengukur pemahaman membaca dalam Bahasa Melayu (8M). Di samping itu kajian ini juga dijalankan untuk membandingkan perbezaan skor min PKNT dengan skor min PKNTT. Kajian ini juga melihat perbezaan tahap kebolehpercayaan soalansoalan PKNT dan PKNIT. Sejumlah 100 orang pelajar Tingkatan 4, Sekolah Menengah Kebangsaan Za'ba, Kuala Pilah, Negeri Sembilan telah dipilih untuk kajian ini data telah diperoleh dengan mentakbirkan PKNT dan PKNTT. Data kemudiannya dianalisis dan ditentukan tahap kebolehpercayaannya dengan menggunakan kaedah Kuder-Richardson 20 (KR 20).