Bahan Sastera Dalam Pembelajaran Bahasa Melayu: Satu Perbandingan Minat Antara Pelajar Sains dengan Pelajar Sastera - Pehen, Akub (1998)
Penyelidikan ini dibuat kerana terdapat pelajar tidak minat terhadap bahan-bahan sastera seperti prosa moden, prosa klasik, puisi moden dan puisi klasik dalam pembelajaran Bahasa Melayu kebanyakan pelajar lemah dalam bacaan dan memahami kandungan bahan-bahan sastera Kajian ini bertujuan untuk menganalisis minat pelajar sains dan pelajar sastera terhadap bahan-bahan sastera dalam pembelajaran Bahasa Melayu dipenngkat Tingkatan lima Objektif kajian adalah untuk menganalisls kekerapan dan minat pelajar mengguna kan perpustakaan dan membaca bahan-bahan kesusasteraaan juga untuk mengenalpasti perbezaan pencapalan ujian kefahaman dan melihat hubungan minat dengan pencapaian pelajar aliran Sains dengan pelajar sastera terhadap bahan-bahan sastera dalam pembelajaran Bahasa Melayu.