Hubungan di antara komitment kepada organisasi dengan ganjaran - Ahmad, Zaniah (1998)
Sebagai satu daripada perkhidmatan awam yang menjadi tulang belakang kepada perkhidmatan kerajaan, pegawai Perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik Gred M3 merupakan kumpulan pelapis yang akan menentukan kesinambungan keu nggulan Perkhi dmatan Tadbir dan Diplomatik di masa hadapan . Untuk mendapatkan kesinambungan keunggulan Perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik, pegawai PTD Gred M3 perlu mempunyai tahap komitmen kepada organisasi yang tinggi. Kajian bertujuan untuk mengkaji perkaitan di antara komitmen kepada organisasi dengan ganjaran di kalangan pegawai Perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik Gred M3. Secara khususnya kajian dijalankan untuk: (i) mengetahui tahap komitmen responden; (ii) mengetahui komponen komitmen kepada organisasi yang dimiliki oleh responden; (iii) mengetahui perkaitan di antara faktor demografi dan faktor ganjaran dengan komitmen kepada organisasi; dan (iv) mengenalpasti faktor-faktor ganjaran yang mempengaruhi komitmen kepada organisasi.