Pelaksanaan Pengajaran Tulisan Arab-Melayu dalam Kurikulum Muatan Lokal Pendidikan Dasar di Sekolah Dasar di Tanjung Pinang, Indonesia - Ahmad Ibrahim, Tety Kurmalasari (1998)
Tujuan kajian iini ialah untuk mengkaji kedudukan pengajaran tulisan Arab-Melayu di peringkat Sekolah Dasar. Kajian ini dilakukan adalah ekoran dari masalah pelaksanaan tidak tahu tulisan Arab-Melayu di kalangan murid-murid sekolah yang semakin merosot semenjak di perkenalkan kurikulum muatan lokal pendidikan dasar.