Pembangunan modul pembelajaran kemahiran menulis bahasa Arab berasaskan regulasi kendiri dalam kalangan pelajar institut pendidikan guru di Malaysia - Sulaiman, Sumaiyah (2020)
Sorotan kajian yang pernah dijalankan di Malaysia mendapati bahawa kemahiran menulis bahasa Arab bagi pelajar di Institut Pendidikan Guru (IPG) masih belum mencapai tahap yang memuaskan. Malah, bahan pembelajaran yang ada lebih memberikan tumpuan pada pembelajaran dalam bilik kuliah dan kurang bercirikan pembelajaran kendiri. Seiringan dengan itu, kajian ini bertujuan membangunkan modul pembelajaran kemahiran menulis bahasa Arab (TZ Kitabiy) berasaskan regulasi kendiri yang direka khusus untuk pelajar IPG. Modul ini dibangunkan dengan tujuan menyediakan bahan sokongan pembelajaran kendiri kemahiran menulis bagi pelajar. Kajian ini menggunakan pendekatan Reka Bentuk dan Pembangunan yang melibatkan tiga fasa, iaitu (1) Fasa Analisis Keperluan, (2) Fasa Reka bentuk dan Pembangunan, dan (3) Fasa Pelaksanaan dan Penilaian. Temu bual separa berstruktur telah digunakan dalam Fasa Analisis Keperluan yang melibatkan enam (6) orang pelajar dan lima (5) orang pensyarah dengan kaedah pensampelan bertujuan bagi mendapatkan input tentang keperluan pembangunan modul. Data yang diperoleh dianalisis secara tematik melalui perisian ATLAS.ti, Versi 8. Dapatan kajian menyarankan wujudnya keperluan terhadap pembangunan modul kemahiran menulis bahasa Arab bagi pelajar di Institut Pendidikan Guru. Dapatan ini juga digunakan dalam fasa kedua; iaitu Reka Bentuk dan Pembangunan untuk menentukan elemen yang perlu dimasukkan dalam modul. Data bagi fasa kedua ini diperoleh daripada 14 orang panel pakar dalam bidang bahasa Arab dan pembangunan kurikulum, yang dianalisis melalui teknik Fuzzy Delphi. Item-item yang mencapai konsensus pakar bersama dengan nilai ambang „d‟ = 0.2 melebihi 75% telah dimasukkan ke dalam modul. Modul ini kemudiannya telah dinilai oleh enam (6) orang pakar bagi mendapatkan kesahan kandungan. Seterusnya, kebolehgunaan modul ini diuji dalam Fasa Pelaksanaan dan Penilaian yang melibatkan 47 orang pelajar dari IPG Kampus Pendidikan Islam. Penilaian kebolehgunaan diperoleh melalui soal selidik kebolehgunaan dan kepuasan pengguna. Tahap kebolehgunaan modul adalah tinggi; iaitu min keseluruhan 4.50, dengan sisihan piawai 0.57. Natijahnya, kajian ini telah menghasilkan modul kemahiran menulis dengan tahap kebolehgunaan yang tinggi yang dinamakan TZ Kitabiy. Modul TZ Kitabiy kini tersedia untuk digunakan oleh pelajar di IPG sebagai bahan sokongan dalam pembelajaran kemahiran menulis bahasa Arab yang berasaskan regulasi kendiri.