Faktor-faktor kegagalan membebaskan diri daripada dadah di kalangan penagih - Mohammed, Mokhtar (1997)
Kajian ini dijalankan di Pusat Serenti Sungai Petani, Kedah. Tujuannya ialah untuk melihat faktor-faktor kegagalan membebaskan diri daripada dadah di kalangan penagih. Juga untuk mengetahui situasi penghuni-penghuni berdasarkan rangsangan dalaman dan rangsangan sosial dalam konteks perubahan. Seramai 116 orang penghuni yang telah gagal membebaskan diri daripada dadah setelah mengikuti program rawatan dan pemulihan di pusat-pusat serenti telah dipilih untuk dijadikan sampeI kajian. Data-data dikumpulkan melalui temubual berpandukan soal selidik semi struktur yang mengandungi berbagai soalan berkaitan dengan faktor individu, sosial, keluarga, masyarakat, pentadbiran dan persekitaran untuk membebaskan diri daripada dadah. Keputusan dilihat berdasarkan pemeratusan dan kekerapan. Keputusan menunjukkan faktor individual, sosial, keluarga, masyarakat, pentadbiran dan persekitaran mempengaruhi fenomena kejayaan untuk membebaskan diri daripada dadah. Dalam konteks perubahan pula, kebanyakan penghuni berisiko tinggi untuk menagih semula selepas dibebaskan dari pusat serenti.