Penggunaan dan Kebolehbacaan Bahan dalam Buku Teks Bahasa Malaysia Tingkatan 2 KBSM - Pang, Hock Chin (1996)
Analisis buku teks Bahasa Malaysia Tingkatan 2 KBSM (1988) perlu dijalankan kerana kajian-kajian ke atas buku teks Bahasa Malaysia yang lain mendapati beberapa kekurangan dalarn buku teks yang berfungsi sebagai sumber tunggal untuk pengajaran. Objektif kajian adalah untuk mernbanding taburan frekuensi bahan bukan sastera dan bahan sastera, taburan frekuensi nilai -nilai murnl dalam bahan-bahan, penerapan ilmu dan nilai-nilai murni, penggunaan bahan-bahan dalam pengajaran kemahiran berbahasa dan tatabahasa serta kebolehbacaan bahan. Kajian ini menggunakan empat kaedah iaitu analisis kandungan, temubual, Formula Keboleh bacaan dan ujian kloz. Analisis kandungan digunakan untuk mencapai enam objektif yang dinyatakan seperti diatas. Temubual dijalankan dengan penulis pertama buku teks (Dr. Nik Safiah Karim), guru - guru dan para pelajar Tingkatan Dua untuk mendapatkan maklumat tambahan berhubung dengan bahan bukan sastera dan bahan sastera dalam buku teks Bahasa Malaysia Tingkatan 2 KBSM (1988).