Permainan dan Simulasi dalam Pengajaran dan Pembelajaran Bahasa di Kalangan Guru-Guru dan Pelajar-Pelajar Sekolah Rendah di Daerah Hulu Langat, Selangor: Satu Tinjauan - Ismail, Mohd Arif (1996)
Kajian ini bertujuan untuk melihat kesesuaian permainan dan simulasi dalam bilik darjah. Ianya juga bertujuan untuk mengenalpasti faktor-faktor keberkesanan permainan dan simulasi dalam proses pengajaran dan pembelajaran bahasa. Kajian ini merupakan kajian fenomenografi dengan menggunakan kaedah soal selidik. Kajian ini juga menggunakan pendekatan etnografi dalam bentuk pemerhatian dan temuduga elit. Berdasarkan kepada persampelan kelompok, seramai 40 orang guru dan 80 orang pelajar dari 10 buah sekolah rendah di daerah Hulu Langat, Selangor telah dipilih sebagai subjek kajian.