Keselarasan Personaliti-Persekitaran Holland dan Hubungannya Dengan Kepuasan Belajar dan Pencapaian Akademik di Kalangan Pelajar Universiti - Siron, Sabariah (1995)
Tujuan utama kajian ini ialah untuk meninjau pola personaliti pelajar dan rnendefinisi pola persekitaran program pengajian. Kajian ini juga ingin melihat hubungan antara keselarasan personaliti-persekitaran dengan kepuasan belajar dan pencapalan akademik dikalangan pelajar universiti. Teori Tipologi Kerjaya Holland (1973, 1985) dijadikan teori rujukan utama untuk kajian ini menegaskan bahawa semakin tinggi keselarasan personaliti-persekitaran, semakin tinggi tahap pencapaian akademik dan kepuasan belajar. Subjek kajian terdiri daripada pelajar-pelajar Universiti Pertanian Malaysia yang dibahagikan kepada dua kumpulan. Kumpulan pertama terdiri daripada 754 orang pelajar tahun empat iaitu 406 orang pelajar lelaki dan 348 orang pelajar perempuan yang digunakan untuk kajian deskriptif menggunakan teknik EAT.