Prestasi Kemahiran Asas Motor dan Kecergasan Fizikal Murid Tahap II Sekolah Rendah - Hashim, Ahmad (1994)
Tujuan kajian ini ialah untuk memastikan serta melihat perbezaan tahap prestasi kemahiran asas motor dan kecergasan fizikal murid Tahap II (Tahun empat, lima dan enam) sekolah rendah berdasarkan tahun dan jantina. Seramai 302 orang murid dipilih dari seluruh sekolah rendah di negeri Perlis, diantaranya 158 orang murid lelaki dan 144 orang murid perempuan. Pengukuran prestasi kemahiran asas motor adalah berdasarkan skor Ujian Larian Zig - Zag, Lompat Jauh Berdiri, Memukul Bola dan Membaling serta Menangkap Bola. Manakala prestasi kecergasan fizikal adalah berdasarkan skor Ujian Bangkit Tubi Lutut Bengkok, Tekan Tubi, Lompat Menegak dan Lari atau Berjalan 600 Ela.