Pembudayaan Dialek Melayu - Yusop, Mohd Sharifudin (2007)
Makalah ini cuba membangkitkan kesedaran masyarakat awam tentang dialek Melayu yang mengalami obsolesensi dan semakin pupus. Secara umumnya, generasi muda kini sudah tidak mengenal dialek nenek moyang mereka. Jika ada pun yang mengetahui dan masih boleh menggunakannya, tidak mahu berbuat demikian kerana pelbagai alasan. Generasi tua pula lebih gemar mengambil jalan mudah; jika anak cucu tidak memahami dialek yang mereka tuturkan, lebih baik berbahasa Melayu sahaja. Situasi sebeginilah yang menyebabkan kepupusan dialek semakin serius dan sukar dibendung lagi. Walau bagaimanapun, masih belum terlambat untuk menurunkan warisan budaya itu jika langkah-langkah pembudayaan diambil segera. Proses ini harus dilaksanakan secara bijaksana dan sistematik. Makalah ini akan membicarakan gejala kepupusan dialek dan langkah-langkah melestarinya.