Kesan urbanisme ke atas kehidupan luar bandar: kes penyewaan tanah di Kabupaten Jember, Jawa Timur - Rahman, Bustami (1986)
Masuknya unsur-unsur urbanisme ke dalam kawasan luar bandar mengakibatkan terdedahnya masyarakat luar bandar kepada nilai-nilai moden. Aktiviti pertanian masyarakat luar bandar Juga turut mengalami perubahan dengan timbulnya penyewaan tanah secara tunai oleh golongan pemodal, khususnya dari bandar. Aktiviti ini telah merebak di kalangan petani di Kabupaten Jember, Jawa Timur. Sistem penyewaan tanah ini menarik minat sebahagian besar petani, sehingga mereka bersedia menukar sistem penyewaan tradisional yang telah turun temurun diamalkan. Secara umum kajian ini cuba menjelaskan pengaruh unsur-unsur urbanisme yang masuk ke kawasan-kawasan luar bandar.