Penguasaan Bahasa Malaysia di Kalangan Pelajar Bukan Melayu di Maktab-Maktab Perguruan di Kuala Lumpur - Husin, Kamarudin (1986)
Penyelidikan ini cuba mendapatkan data mengenai kesalahan nahu yang dilakukan oleh penutur bukan jati bahasa Melayu yang terdiri dari pada pelatih- pelatih bukan melayu di empat buah maktab perguruan di Kuala Lumpur. Tujuannya ialah untuk melihat secara dekat prestasi atau taraf penguasaan Bahasa Malaysia pelatih-pelatih tersebut. Objektif utama penyelidikan ini adalah seperti berikut: Untuk melihat jenis-jenis kesalahan nahu yang umum dilakukan oleh pelatih-pelatih bukan Melayu di maktab-maktab perguraun. (ii) Untuk mencari kekerapan bagi setiap jenis kesalahan yang dilakukan. (iii) Untuk melihat perbezaan, jenis dan jumlah kesalahan nahu berdasarkan keturunan. (iv) Untuk melihat perbezaan, jenis dan jumlah kesalahan nahu berdasarkan kelulusan. (v) Untuk melihat perbezaan, jenis dan jumlah kesalahan nahu berdasarkan jantina.