Satu kajian kesalahan umum penggunaan Bahasa Malaysia peringkat sekolah menengah - Mohamad Amin, Awang (1982)
Kajian ini telah cuba mengumpulkan data mengenai kesalahan umum penggunaan Bahasa Malaysia sebagai bahasa pertama di kalangan pelajar-pelajar Melayu peringkat sekolah menengah atas. Kajian ini juga cuba mengumpulkan data, melalui soalselidik, mengenai cara pelajar-pelajar Melayu belajar Bahasa Malaysia di peringkat seperti yang tersebut di atas. Kajian ini telah memilih 120 orang pe1ajar sebagai contohan melalui proses pencontohan rawak secara bersusun-lapis berdasarkan rumupunan seramai 908 orang pelajar Melayu Tingkatan Empat, lelaki dan perempuan, di empat buah Sekolah Menengah Kebangsaan: dua di Wilayah Persekutuan, yang diistilahkan sebagai sekolah bandar, dan dua lagi adalah di negeri Selangor, yang diistilahkan sebagai sekolah desa. Contohan telah dibahagi kepada empat kumpu1an, tiap- tiap satunya mengandungi 30 orang pelajar, yang dikenal sebagai lelaki bandar, perempuan bandar; lelaki desa dan perempuan desa.