Puisi-puisi sastera Utusan Melayu-Public Bank : kajian gaya bahasa - Md. Zain, Alias (2000)
Gaya bahasa merupakan satu unsur dalam penelitian keindahan hasil seni sastera, sarna ada dalam bentuk prosa atau puisi. Dengan itu, kajian ini akan meneliti keindahan gaya bahasa yang terdapat dalam sajak-sajak yang telah memenangi Hadiah Sastera Utusan Melayu-Public Bank 1987-1996. Objektif kajian ini ialah untuk mengenal pasti gaya bahasa yang doni man dalam sajaksajak yang telah memenangi siri hadiah ini. Teori dan pendekatan yang digunakan dalam kajian ini ialah stilistik. Ahli-ahli stilistik telah membahagikan pendekatan ini kepada dua jenis, iaitu kajian tentang unsur-unsur ekspresif bahasa yang dapat menampilkan pemikiraan dan perasaan dan kajian tentang gaya bahasa pengarang secara individu. Fokus kajian ini ialah gaya bahasa yang digunakan oleh pengarang yang memenangi hadiah sastera ini. Hal ini bertepatan dengan objektif kajian. Hasil kajian ini menunjukkan bahawa gaya bahasa perbandingan yang merangkumi simile, personifikasi, hiperbola, metafora dan alusi merupakan gaya bahasa yang dominan dalam anal isis sajak-sajak yang telah memenangi hadiah ini, diikuti oleh unsur gaya bahasa penegasan yang merangkumi anafora, epifora, pengulangan frasa dan ayat.