Perspektif ‘Melayu malas’ dan ‘Melayu bodoh’ oleh Barat serta kebenarannya berdasarkan Cerita Jenaka Melayu - Hamdan, Rahimah; Annuar, Alya Batrisyia (Asian Scholars Network (ASNet), 2020)
Penjajahan Barat di Alam Melayu terutama sekitar abad ke-19 Masihi telah mengundang pelbagai perspektif terhadap masyarakat peribumi. Berteraskan konsep ‘white man’s burden’, para sarjana kolonial ini memandang masyarakat peribumi sebagai golongan yang perlu dibimbing dan dipimpin berdasarkan kelemahan-kelamahan yang mereka warisi dan amalkan dalam kehidupan. Maka muncullah pelbagai stigma negatif terhadap masyarakat dijajah demi merealisasikan hegemoni kekuasaan mereka di tanah jajahan seperti ‘Melayu malas’ dan ‘Melayu bodoh’, rentetan sikap suka berhibur dan membuang masa kepada aktiviti yang dilabel sebagai tidak bermanfaat. Nama-nama seperti Stamford Raffles, Frank Swettenham dan Hugh Clifford adalah antara sarjana kolonial yang bertanggungjawab memberi pelbagai interpretasi negatif kepada masyarakat Melayu. Persoalannya, adakah pendapat penjajah Barat ini menggambarkan realiti kehidupan keseluruhan masyarakat Melayu? Apakah karya awal masyarakat Melayu seperti Cerita Jenaka yang tujuan utama menghiburkan khalayak hanya sarat dengan perspektif ‘Melayu Malas’ dan ‘Melayu Bodoh’ sahaja? Bertitik-tolak daripada inilah, maka objektif kajian adalah untuk mengenalpasti perspektif Barat mengenai ‘Melayu Malas’ dan ‘Melayu Bodoh’ serta menganalisis kebenaran perspektif tersebut berdasarkan Cerita Jenaka Melayu. Dengan menggunakan metod analisis teks, kajian menggunakan empat Cerita Jenaka Melayu seperti Pak Pandir, Pak Kaduk, Pak Belalang dan Si Luncai. Dapatan kajian mendapati jelas kesendengan Barat dalam perspektif mereka terhadap masyarakat yang dijajah. Tambahan pula, tohmahan ‘Melayu Malas’ dan ‘Melayu Bodoh’ kepada masyarakat Melayu tidak dapat dibuktikan secara tuntas menerusi Cerita Jenaka ini. Nyata, kekecewaan atas kurangnya kerja sama yang ditunjukkan oleh masyarakat Melayu sepanjang penjajahan mereka memberi ruang untuk dikritik dengan label ‘malas’ dan ‘bodoh’ tanpa berusaha memahami secara intrinsik ke dalam karya-karya terawal yang merupakan cerminan masyarakat. Kesimpulannya, menerusi kajian komprehensif terhadap karya-karya sastera Melayu sahajalah segala perspektif yang boleh merosakkan imej masyarakat dapat disanggah dan diperjelaskan secara rasional. Secara tidak langsung, kajian ini dapat mengangkat martabat Melayu yang pernah mencatat sejarah sebagai satu kuasa besar di laluan Selat Melaka pada suatu ketika dahulu.